Meillekö Jusards malinois….

Nyt kun pentuja ehkä on taas, parin  vuoden tauon jälkeen tulossa, niin on  hyvä kerätä  tähän pientä infopakettia mahdollisesti  pienestä malinoispennusta haaveileville.

Pennut pyritään myymään harrastaviin koteihin tai ehdotomasti liikunnallisille ja aktiivisille ihmisille. Malinois ei ole seurakoira vaan se on aktiivinen koira, joka haluaa olla osa laumaa ja tehdä yhdessä lauman jäsenten kanssa kaikenlaista. Tavoitteena on kasvattaa monipuolisia ja terveitä koiria, jotka soveltuvat niin PK-lajeihin kuin TOKO tai agilitykentillekin.  Vaikka pennuista varmasti olisi myös virkakoiriksi niin en myy pentuja ns. virkakäyttöön vaan ensisijaisesti harrastuskoiriksi.

Pennuista otan vastaan alustavia varauksia jo ennen pentujen syntymää. Tämä tarkoittaa sitä, että vastailen sähköpostikyselyihin ja kartoitamme yhdessä kiinnostuneiden kanssa olisiko meidän välinen yhteystyö molempien osapuolten mielestä rakentavaa. Tässä vaiheessa ”varaukset” eivät ole sitovia kumpaankaan suuntaan vaan kyse on tutustumisesta ja mielipiteiden vaihdosta.

Sitten kun astutus on lopulta onnistuneesti sujunut on aika alkaa ottaa ns. varmoja varauksia vastaan. Silloin yleensä pennuista kiinnostuneet ovat jo miettineet ottavatko seuraavan koiransa meiltä. Myös minulle kasvattajana on siinä vaiheessa jäänyt jokin kuva ostajaehdokkaista, usein tässä vaiheessa ollaan jo tavattu ja tutustuttukin paremmin.

Kun narttu on ultrattu ja todettu tiineeksi alkaa yhteydenpito jo olla säännöllistä. Tässä vaiheessa voi jo maksaa varausmaksuakin jos niin haluaa. Varausmaksun maksamalla on kärkisijoilla pennun hankinnassa. Varsinaisesti kuitenkin päätökset syntyvät siinä vaiheessa kun tiedetään montako pentua on syntynyt ja mitä sukupuolijakaumaa ne ovat. Ja kun tiedetään montako narttua ja urosta on,  niin sitten viimeistään on varausmaksun aika, siis jos tosissaan tahtoo malipennun meiltä.

Kun pennut ja emä ovat selvinneet synnytyksestä ja kaikki on sujunut hyvin niin pentuja pääsee katsomaan siinä 4- 5 viikon kuluttua syntymästä. Tässä vaiheessa myös ne, jotka ovat hyvissä ajoin varanneet pentunsa pääsevät valitsemaan sitä ihan omaa pentuaan.  Varausmaksu on osa kauppasummaa ja se tietenkin otetaan huomioon  kauppasummassa.

Pennut luovutetaan noin 7-8 viikon ikäisinä ja ne saavat mukaansa pentupakkauksen kirjallisine ohjeineen. Luovutushetkellä täytetään virallinen Suomen Kennelliiton kauppasopimus. Sopimukseen kirjaan, että kasvatit tulee kuvauttaa ja tutkituttaa ns. PEVISAn määrittelyjen mukaan eli lonkat, kyynärät ja selkä tulee kuvata ja silmät peilata.

Pennut madotetaan (vähintään kolme kertaa), terveystarkastetaan ja sirutetaan ennen luovutusta. Jos rekisteripaperit jostain syystä eivät ehdi  luovutushetkeen niin siinä tapauksessa ne toimitetaan myöhemmin,  niin nopeasti kuin mahdollista.

Jokaisesta pentueesta pyritään myös sijoittamaan ainakin yksi narttupentu, jolla mahdollisesti voidaan jatkaa kasvatustyötä.

Jos edelleen mietit malinoisin hankintaa eikä rotu ehkä vielä ole kovin tuttu sen erikoisine vaatimuksineen niin kannattaa katsoa seuraava amerikkalainen video. Se antaa jotain kuvaa siitä, millainen on malinois 🙂

4 thoughts on “Meillekö Jusards malinois….”

 1. Moikka. Meillä olisi etsinnässä malinois pentu minulle harrastuskoiraksi. Tarkoitus olisi keskittyä tokoon ja pk lajeihin, tietenkin katsotaan mikä on koiran ja ohjaajan mieleen ja millä tiellä jatketaan. Vaimollani on harrastus kavereina belgianpaimenkoira lilli, jonka lajina on agility. Ja bordercollie kipa, jonka kanssa tehdään tokoa ja agia. Lisäksi meillä on meidän uros spooky. Spooky ei ole mikään palveluskoira, joten sen kanssa vedetään kickbike pyörää ja talvisin hiihtoa ja kelkkailua. Meillä olisi toiveissa narttu pentu. Tämmöinen sekainen seurakunta sipoossa olisi tarjolla yhdelle pennulle. Tässä lyhyt paketti meistä, saa kysyä jos tulee jotain mieleen. Terv ville

 2. Hei
  Olen hankkimassa noin 3v. päästä malinoispentua. Perhetilanteen vuoksi omat metsästysharrastukset jäävät taustalle ja koiraharrastukset vaihtuvat agilityyn ja tokoon enenevässä määrin. Aiemmin minulla ei ole malikkaa ollut ja haeskelenkin nyt hyvissä ajoin nimenomaan tervettä koiraa niin fyysisesti kuin hermorakenteenkin kannalta. Koemenestys ei ole minulle tärkeää vaan lojaali, toimiva perhekoira. Mielelläni tutustusin kenneliisi ja mahdollisiin toiveisiisi liityen uuteen koiran ostajaan.
  T. Mirja Äijälä

  1. Hei !

   Kiva että olet huomioinut myös meidän ehkä / mahdolliset suunnitelmat. Jusard´s Candy tai Cruella kun voidaan astuttaa noin 3 vuoden päästä, jos täyttävät silloin jalostukseen asetetut terveysvaatimukset.

   – sari –

 3. Heippa!
  Meidän viisi henkiseen perheeseen omakotitalossa on avautunut vahdin paikka. Pennun otolla ei ole kuitenkaan mikään kiire, vaan pidämme tärkeämpänä ensin tutustua kasvattajaan. Kertoisin mieluusti lisää minkälaiseen kotiin pentua olisimme ottamassa.

Vastaa

Tervetuloa monipuolisten malinoisien maailmaan!