Belgianpaimenkoirien IPO Rotumestaruus 2012

Tänä vuonna IPO Rotumestikset järjestettiin Kärkölässä. Itse heitin pyyhkeen kehään jo kesällä, kun ei Tikulle tuntunut saavan millään purutreenejä. Ajattelin että ei viitsi lähteä kokeeseen ollenkaan kun ei koira ole valmis vielä kolmoseen. Kun tilanne meni aivan mahdottomaksi eli ns. kyläkokeisiinkaan ei saanut paikkaa aloin miettiä että jos sittenkin Rotumestiksiin. Siellä ainakin on varma kisapaikka ja kisat on vieläpä ihan omalla kylällä. Niinpä ilmosin Tikun kisaan ! Ennen kisoja saimma tehtyä kokonaiset viisi purutreeniä, tottista kaksi kertaa ja jälkeäkin muutamia kertoja. Kertaakaan en ole kisaan lähtenyt näin vähäisillä treeneillä !!! Tiesin että on riski lähteä keskeneräisellä ja nuorella koiralla kisaamaan mutta toisaalta oli pakko lähteä yrittämään sitä koularia….. muuten jäisi kaikki kolme koularia ensi kevään urakaksi.

Perjantain virallisissa harjoituksissa tein vain estenoudot ja eteenmenon. Piilot kierrätin ilman maalimiestä, koska ei maalimiestä ollut saatavilla sinne piiloon pönöttämään. Tiku kiersi harjoituksissa piilot ihan korrektisti, joten yksi huoli oli vähemmän.  Arvonnassa nostin suoritusajat tottikseen ja puruihin lauantai aamuksi ja jälkiryhmän sunnuntain viimeiseen ryhmään. Just niin mun tuuria taas !!!  Olisin toivonut lauantaille jälkeä ja tottia + puruja sunnuntaille. No, näillä mentiin !!

Lauantaina aamu kymmeneltä kisat polkaistiin käyntiin. Tiku oli heti tokassa parissa tottiksessa. Siinä tuli havaittua semmoinenkin seikka että Tikulle ei ole koskaan menty piiloon paikallaolossa – lisäksi me jouduimme juuri ensiksi sinne paikallaoloon. Ei sitten tuuria yhtään meillä !!

Paikallaolo meni kuitenkin hyvin. Hieman Tiku siellä vilkuili ympäriinsä, mutta oli korrektisti paikallaan. Seuraamisessa vire oli aivan kadoksissa ja paikkakin sinnepäin. Henkilöryhmään Tiku korjasi paikkansa ja vireensä mutta laiha lohtu….Taisi olla peräti tyydyttävä arvosanaltaan tuo osa-alue. Liikkeestä istuminen onnistui täysin. Samoin liikkeestä maahanmeno oli nopea, mutta luoksetulossa olisi pitänyt olla enemmän vauhtia. Juoksusta seisomaan jääminen oli OK, mutta luoksetulossa tuli suoraan sivulle. Tämä meni puutteelliseksi 🙁  Noudot oli OK mutta niistä puuttui se voima 🙁 Eteenmeno onnistui täysin !! Silti pisteet vain 75  O_o   Kisaa seuratessani hieman ihmetytti jotkut suoritukset joissa oli parikin ISOA liikevirhettä ja silti pisteet semmoista 85-89…. No, eipä se meidän tulosta olisi korkealle nostanut vaikka se 10 pistettä enemmän olisi tullutkin…. Mutta hieman jäi mietityttämään.  Itse olin suht tyytyväinen suoritukseen – tai lähinnä siihen että ei tullut yhtään liikevirhettä !! Se, että voimaa tai viettiä puuttui on vielä treenillä korjattavissa !!

Puruissa Tiku kiersi piilot oikein, toki olisi saanut tarkastaa paremmin ja kiertää tiiviimmin. Piilolla haukkui hyvin, hieman kosketti hihaa ja reagoi mun tuloon. Pysyi kuitenkin haukkumassa kutsuun asti, tuli kutsusta sivulle mutta oli hieman hidas. Pakopaikalle hyvä hallinta, siitä kiinni. Hyppäsi kuitenkin hirmu kaukaa ja osittain siksi sai huonon otteen hihasta. Irrotus suht OK. Selkäkujetus oli ok, ei tarvittu lisäkäskyjä 🙂 Kiinni OK, irrotus OK ja sivukuljetus OK. Hallinta pitkään liikkeeseen oli suht hyvä. Odotti nätisti istuen lupaa kiinnimenoon, meni vauhdilla (39 km/h) mutta sai hieman vajaan otteen. Korjasi otteen kuítenkin, irrotus hieman hidas, kiinni ok. Myös toinen irrotus oli hieman hidas, selkäkuljetus OK. Pisteet 81.

Launtain suoritusten jälkeen oltiin vielä tuloksessa kiinni vaikkakaan ei voi olla tuollaisiin pisteisiin tyytyväinen !! Yritin kuitenkin muistuttaa itselleni että tätä lähdettin hakemaan ja koiralta ei voi odottaa supersuorituksia kun ei ole saatu treeniäkään !!!

Sunnuntaina sitten nostin oman ryhmäni ja koko kisan toiseksi viimeisen jäljen…. Se tiesi kahden tunnin odottelua pellolla ! Hieman jännitti miten Tiku selviytyy jäljestä, kun ei ole noita vieraan tekemiä jälkiäkään ajettu 🙁  No, hyvin Tiku suoriutui. Eka suora oli hieman tarkastelua, eka esine ok. Toka kulma hieman yli, toka suora hieman korkealla nenällä, toka kulma hieman yli. Kolmas suora OK ja toka esine ok. Viimeinen kulma ja suora oli jo jäljestystä ja viimeinen esinekin nousi korrektisti. Olin niin tyytyväinen. Jännittyneenä mentiin kuuntelemaan tuomarin kommentit ja ne olivat just niinkun jälki olikin. Arvostelu oli tiukkaa mutta todenperäistä. Esineet hyvä, hyvä ja erittäin hyvä arvosanoilla. Pisteet kokonaisuudessa 85 !!

Voi että ! Mun pikku maliuroo oli tahkonnut sen koularituloksen !! Ei se lopputulos todellakaan huima ollut mutta olin tyytyväinen; oli siellä niitäkin koirakoita jotka EIVÄT saaneet tulosta lainkaan. Meille sija 30 / 36  pistein 241 🙂

Nyt vaan TOIVOTAAN että talvi saadaan treenata puruja oikein hartaasti ja että saadaan Tikulle itsevarmuutta ja asennetta !! Itse yritän saada tehtyä tottiksen kuntoon; viretila hyväksi, luoksetulot uusiksi ja noutoihin lisää voimaa ja asennetta. Josko se tottis sitten alkaisi jo kasilla !! Jälki on hyvällä alulla, esineisiin vaan tarkkuutta ja keskittyneempää jäljenajoa niin hyvä tulee….

Tavoitteet siis ensi vuodessa ja arvokisoissa !!!

Tässä parit kuvat Tikun noudoista. Kiitos Suville !!

Hyppynoutoa…
Ei ehkä paras viretila…..

Isänsä poika, etutassu ilmassa <3
Pian luokse !!
A-esteellä