Kuten moni ehkä tietää opiskelen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Aiheena johtajuus ja kehittäminen. Nyt on opiskeluja jo jonkin verran takana, mielenkiintoisia aiheita. Viimeksi aiheena oli yhteiskuntavastuullisuus ja verkostoituminen. Puhuttelevia aiheita, ainakin minulle. Yhteiskuntavastuullinen toiminta on aika uutta Suomessa. Hyvin lyhyesti ja selkokielellä tarkoitetaan että firmat toimisivat yhteiskuntavastuullisesti eli olisivat taloudellisesti ja ekologisesti tehokkaita, kantaisivat vastuuta teoistaan, tuottaisivat tuotteensa ekologisesti (luomu, kotimaiset sekä kierrätetyt raaka-aineet) , pienentäisivät hiilijalanjälkeään jne jne. Vastuullisuus on nykyajan megatrendejä. Yritykset kuin kuluttajatkin voivat toimia yhteiskuntavastuullisesti – tai kuluttajat voivat olla vastuullisia kuluttajia. Vastuullinen kuluttaja kierrättää, kuluttaa vähän ja järkevästi, käyttää julkisia kulkuvälineitä jne. Siis ekologista, vihreää, järkevää == VASTUULLISTA !
Siitä heräsi mieleeni että mitä vastuullisuus voisi tarkoittaa koirankasvatuksessa ? Olenko minä ”koirankasvatus bisneksessä” vastuullinen toimija ? Ovatko kasvattajat yleensä vastuullisia ?
Niinpä aloin miettiä asiaa pidemmällä; en vähiten sen vuoksi että olen jo hetken hirvitellyt Käyttöbelgi.infon tulevien pentujen listaa….. Tammikuussa yksistään on astutetaan kahdeksan pentuetta. Ja viime vuonna tuli pentueita myös ihan mukavasti. Toivon hartaasti että kaikille tuleville malipenneleille löytyy oikeasti HYVÄT ja SOPIVAT kodit…. Ettei käy niin että muutaman vuoden päästä meillä on malirescue toimintaa käynnissä oikein laaja-alaisesti. En jeesustele tässä asiassa. Onhan niitä omia kasvattejakin ollut kotia hakevien listoilla ja on tullut myytyä pentuja ns. vääriin paikkoihin. Sitä kadunkin ja olen yrittänyt olla esim. viimeisen pentueen tiimoilta vieläkin tarkempi. Tuntuu siltä että olen onnistunut hankkimaan C-pennuille ihan vastuulliset ja hyvät kodit.
Mutta joo, palataanpa vastuulliseen kasvattamiseen….. Mitä se voisi olla ? Se, että toimitaan vastuullisesti ei liikemaailmassa tarkoita sitä, että toiminta ei olisi kannattavaa bisnestä. Tai että vastuullisuus maksaisi lisää. Se on oikeiden valintojen tekemistä, vastuunkantamista niin ympäristöstä kuin omista tekemisistäänkin. Jotta voisi sanoa olevansa vastuullinen kasvattaja, se mielestäni pitää sisällään muutamia asioita:
- ole rehellinen niin itsellesi kuin muillekin. Yksikään koira, jalostukseen käytetty tai ei käytetty koira, ei ole täydellinen. Mitä se kertoo, kun aina vaan jollakin on niitä ”sadan” pisteen koiria, jotka eivät kuitenkaan näy kisakentillä.
- Yritä etsiä jalostukseen mahdollisimman terveet koira, joilla on vähintään riittävät ominaisuudet harrastamiseen.
- Kerro yhdistelmästäsi rehellisesti, miksi juuri tämä yhdistelmä,perustele. Millaisia koiria oletat yhdistelmästä tulevan.
- Ole tarkka pennunostajien suhteen. Älä myy koiraa vain saadaksesi pennut äkkiä pois. Pidä niitä mieluummin vaikka 10 viikkoisiksi ja etsi parhaat mahdolliset kodit. Silloin voi olla melkoisen hyvillä mielin, siitäkin huolimatta, että elämäntilanteet muuttuvat ja pentu voi vaikka palautua.
- Kanna vastuuta kasvateistasi. Takuun ja tuen pitää jatkua pidemmälle kuin auton perävalojen kantamaan. Ole tarvittaessa läsnä, auta, neuvo, opasta vaikka sinulla voikin olla kiireitä omassa elämässä.
Listaa voisi varmaa kehitellä aika loputtomiin…. Mitä enemmän asiaa miettii sitä enemmän tulee kaikkea tärkeää mieleen.
Seuraava hyppäys voisi olla mitä on vastuullinen koiranomistaminen, mutta jääköön se toiseen kertaan 🙂 Kaiken paasaamisen ohessa, relatkaa ja nauttikaa yhdessäolosta <3 Niin me ainakin tehdään !!